Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 16.03.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Overflaten er hard og isete, men vil mykes opp utover dagen. Et og annet fokksnøflak i fjellet kan være lett å løse ut utover kvelden.

Skredfarevurdering

Tidlig på dagen vil snødekket være gjennfrosset og stabilt, og det vil være større fare for å gli ut på den harde og isete overflaten enn det det er for skred. Når solen titter frem en liten periode på formiddagen og temperaturen øker vil snøen igjen fuktes opp. Da kan det være lett å løse ut et og annet lite, vått skred, men omfanget er trolig svært begrenset.

Utover kvelden vil nysnø og vind legge opp et og annet fokksnøflak i leområder i høyfjellet som det kan være lett å løse ut skred i, men også her er omfanget trolig begrenset.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 15. mars 2022

Snødekket fremstår som stabilt også på de høyeste fjelltoppene. Perioder med sol og høye dagtemperaturer gjør at snøen i solutsatt terreng fuktes opp om dagen, og kalde nattetemperaturer gjør at det våte snødekket fryser til om natten. Tidlig på dagen vil snøoverflaten derfor fremstå som svært hard og isete mange steder.

I skyggefullt terreng består snødekket i hovedsak av harde og igjenfrosne smelteformer.


I bratt sørvendt terreng i lavere områder kan snødekket være på grensen til "råttent", og snøgrensen i sør-vestvendt terreng kryper oppover i takt med vårværet.

Fjellvær

Tirsdag 15. mars 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -4 °C til 5 °C på 700 moh. Klarvær.

Onsdag 16. mars 2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Frisk bris fra sør, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -4 °C til 5 °C på 700 moh. Delvis skyet. Periodevis stiv kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS